از زمان پیدایش شبکه جهانی وب، صاحبان تجارت به دنبال فروش محصولات خود به کسانی بودند که وقت خود را در اینترنت میگذراندند. برای خرید آنلاین شما تنها به اتصال به اینترنت، کارت بانکی، رمز دوم واحتمالا آدرس ایمیل یا شماره موبایل نیاز دارید. بعد از آن میتوانید پشت کامپوتر شخصی خود
در اتاقتان بنشینید و خرید خود را انجام دهید. فروشگاه های آنلاین کالاهای بسیار متنوعی با قیمت های مختلف برای نمایش دارند که میتوانید کالای مورد نظر خود را پیدا کنید.

خرید آنلاین اقدام برای خرید کالا یا خدمات از طریق اینترنت میباشد که شامل آنلاین شدن، ورود به سایت مورد نظر، انتخاب کالا و خرید آن و فرآیند تحویل کالا میباشد. پرداخت وجه به صورت آنلاین و از طریق کارت بانکی انجام میشود و یا به شکل نقدی در زمان تحویل کالا صورت میگیرد. خرید آنلاین بسیاری از مشکلات خرید حضوری را ندارد به همین دلیل افراد خرید آنلاین را انتخاب میکنند. در خرید حضوری شما باید خود را با ماشین به فروشگاه برسانید، مکانی برای پارک کردن اتومبیل خود پیدا کنید، در محیط فروشگاه بگردید تا کالای مورد نظر خود را پیدا کنید و در نهایت در صف صندوق پرداخت قرار بگیرید.

در مقابل خرید آنلاین این معایب را ندارد. کاربر به اینترنت متصل میشود، به سایت فروشگاه مراجعه کرده و کالاهای مورد نظر خود را انتخاب میکند. این کالاها تا زمانی که کاربر آماده خرید نباشد در یک سبد خرید مجازی نگهداری میشود. علی رغم راحتی خرید آنلاین، بسیاری از افراد رفتن فیزیکی به خرید را ترجیح میدهند. آنها دوست دارند کالاها را از نزدیک لمس کنند، فرآیند خرید را انجام دهند و با سایر افراد در تعامل باشند. یکی از دلایلی که افراد خرید آنلاین انجام نمیدهند نگرانی بابت به سرقت رفتن اطلاعات کارت بانکی خود است. همچنین آنها نگران این هستند که کالایی که دریافت میکنند به خوبی تصاویر آنها در فروشگاه نباشد.

امروزه به دلیل رشد سریع فناوری شرکت ها برای فروش محصولات خود به روش فروش آنلاین رو آورده اند.

برخی از مزایای خرید آنلاین عبارتند از:

  • راحتی خرید: کاربران میتوانند از خانه یا محل کار خود کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند. همچنین امکان لغو خرید هم وجود دارد. عوامل زیر توسط کاربران دلایل راحت بودن خرید آنلاین ذکر شده است: صرفه جویی در وقت و انرژی، عدم نیاز به خروج از منزل، تنوع محصولات، قیمت و کیفیت قابل قبول، دریافت جزئیات اطلاعات محصول به طور کامل، امکان مقایسه محصولات با برندهای مختلف.
  • عدم تحت فشار بودن از طرف فروشنده: در فروشگاه های فیزیکی فروشنده سعی میکند خریدار را تحت تاثیر قرار دهد تا خرید کند در حالیکه این فشار در فروشگاه آنلاین وجود ندارد.
  • به دلیل اینکه مشتری نیاز ندارد در صف پرداخت هزینه قرار بگیرد و همچنین برای خرید به فروشگاه موردنظر برودخرید آنلاین باعث صرفه جویی در وقت میشود. خریداران میتوانند با وارد کردن نام کالای مورد نظر خود در موتورهای جستجو طیف وسیعی از محصولات را مشاهده کنند.
  • شرکت ها برای جذب طیف وسیعی از مشتریان با سلایق مختلف، محصولات متنوعی را نمایش میدهند که امکان مقایسه این محصولات از نظر جزئیات، ویژگی ها و حتی قیمت وجود دارد.
  • فروشگاه های آنلاین در همه روزهای سال و به صورت 24 ساعته در دسترس هستند.
  • ردیابی آنلاین محصول خریداری شده یکی دیگر از مزایای خرید آنلاین است. کاربران میتوانند وضعیت سفارش و تحویل کالای خود را پیگیری کنند.

در کنار مزایای خرید آنلاین برخی معایب هم وجود دارد:

  • تاخیر در تحویل کالا: اگرچه فرآیند انتخاب، خرید و پرداخت آنلاین مدت کمی زمان میبرد اما تحویل آن به مشتری ممکن است تا 3 هفته طول بکشد که این مسئله ممکن است مشتری را ناامید کند. برخی مشکلات مثل عدم مدیریت موجودی کالا در فروشگاه میتواند دلیل تاخیر در تحویل کالا باشد.
  • عدم تخفیف قابل توجه در فروشگاه های آنلاین.
  • عدم امکان لمس کالا که نگرانی درباره کیفیت کالا بخصوص کالاهایی مثل لباس را ایجاد میکند. ممکن است تصاویر کالا به خوبی خصوصیات مورد نظر خریدار را نمایش ندهد.
  • عدم تعامل: در خرید آنلاین مشتریان امکان تعامل با فروشنده برای گرفتن تخفیف و یا درخواست کمک و راهنمایی را ندارند. هر چند بعضی از فروشگاه ها پشتیبانی آنلاین دارند.
  • امکان کلاهبرداری در خرید آنلاین. در مواردی دیده شده که سایت فروشگاه به کلی از دسترس خارج شده و یا اطلاعات کارت بانکی مشتریان به سرقت رفته و مورد سوء استفاده قرار گرفته است.

وجود همه این مشکلات مانع رشد تجارت آنلاین نمیشود. تجارت آنلاین کمک کرد تا کسب و کارها از رکود خارج شوند، بنابراین شرکت ها باید در جهت رفع مشکلات موجود هر چه بیشتر تلاش کنند.